בין לבין – בין חזרה ממסע בן שבוע למערב אוקראינה, לארכיונים במקומות בהם שכנה עד למלחמה הרפובליקה הפולנית (מזרח גליציה, ווהלין) ובין נסיעה לחגים לחופשת מולדת – כמה מחשבות על הנסיעה, וכמה פרויקטים שכדאי להכיר אם אתם בעניין:
ראשית – אוקראינה. הביקור נעים ונחמד, מקבלת פנים. הערים בהן ביקרנו יפות, תשתית התיירות די טובה, מלונות מצויינים. אוכל טעים וזול. הנסיעה מומלצת. אוקראינה היא מדינה שחיה עם מלחמה בצידה המזרחי – זה מורגש במעברי הגבול וזה מורגש כשאנשים מעלים את הנושא עם דמעה בזוית העין. אבל מערב המדינה רחוק ובטוח (לפחות בינתיים), ונעים מאוד למבקר.
החומרים המצויים הארכיונים הנוגעים לאוכלוסייה היהודית רבים. דווקא הארכיון בלבוב אכזב אותנו, בעוד הארכיונים באיוונו-פרנקיבסק (לשעבר סטניסלבוב) מפתיע בעושרו – ומפתציע עוד יותר זה של רובנה. רבים מהחומרים לא נגישים מרחוק – צריך לכתוב לארכיון, צריך לעתים פשוט להגיע. אבל חומרים נמצאים. דרך רבה בפנינו – העוסקים במלאכה – להנגיש את החומרים.
דברים רבים באוקראינה נעימים למבקר המחפש את ההיסטוריה היהודית. מהשפה ועד האדריכלות: ה'נו' האוקראיני זהה במשמעותו ל'נו' העברי (זה הפולני נהגה בחולם – no – ולמרות שמשמעותו קרובה – האוקראינים מדקדקם בו כמו דוברי העברית בת ימינו. האדריכלות והבתים נשמרו טוב יותר מאשר ברוב חלקיה של פולין (ששם המלחמה עם הגרמנים הייתה עזה יותר – וההרס רב יותר). בתי קברות יותר נשמרו באוקראינה. איני יודע למה ויש לי כמה השערות – אבל בעיירות פולין נשארו פחות בתי עלמין יהודיים משנשארו בעיירות אוקראינה. אולי זו העובדה שאחרי המלחמה אוקראינה הייתה חלק מברה"מ ושרר בה מחסור פחות חמור בחומרי בניין, אולי אלה הקשרים האינטימיים יותר ששררו בין כפריים אורקאיניים ליושבי העיירה היהודיים – מאשר אלה ששררו בין יושבי עיירות פולניים ויהודיים. אולי כבוד לדת ופחד מ'אנשי האלוהים' (כמו שמתאר עגנון את האוקראינים של בוצ'אץ' שלו – שהיום השתנתה לחלוטין והיא עיר ומקצתה). אינני יודע – אבל המראות האינטימיים של בית קברות במרכזי כפרים ועיירות הוא מעניין. בתי עלמין אלה לא שמורים, זבל זרוק שם וצמחייה צומחת – אבל פעמים רבות הם קיימים, ולא נהרסו לחלוטין או שהשתמשו בחומרים לבניין.
מעבר לזה – אולי קוראי הבלוג ישמחו להכיר כמה פרויקטים הקשורים לנושאים שעולים בבלוג הזה בימים כתיקונם:
-שני אדונים בשלג – משירי ולדיסלב שלנגל
אנשי חבורת 'אל המשורר' שבעבר הוציאו את שיריו של אברמק קופלובית מגטו לודז, ונגעו בשיריו של ח"נ ביאליק לביצועים מחודשים, נוגעים הפעם במשורר יהודי פולני אחר – ולדיסלב שלנגל (Szlengel). שלנגל היה מהקולות המעניינים של השירה והספרות הפולנית במחצית השנייה של שנות השלושים – ושמו הלך לפני ככותב מוכשר לעיתונות ולקברטים. הוא כתב בפולנית – ורבים משיריו לפני המלחמה הולחנו. חפשו את Tango Notturno או Zaplakane Oczy.
שירו הידוע ביותר בפולנית נכתב בזמן המלחמה ונקרא 'חלון לצד האחר' – okno na tamtą stronę – ומתאר יפה את הנוף הנשקף מחלוני יום יום – מרחוב שויינטוירסקה אל גן קרשינסקי. אלא שהמחבר עצמו לא היה יכול להגיע לפארק – ששכן בצד הארי – האחר – של העיר. ספר שירה מסודר שלו מעולם לא הודפס, וקיימת אנטולודיה חלקית בפולנית בלבד לשיריו.
זהו ניסיון לגעת בשירי הגטו שלו, בתרגומה של הלינה בירנבאום (תוך ליטוש של חברי ההרכב) , הלחנים שלהם.
הם מגייסים כסף בפרויקט הד-סטארט – רק עוד כשבוע נותר. אני כבר תמכתי
https://www.headstart.co.il/project.aspx?id=20398
לא מזמן נפתח מוזיאון להיסטוריה יהודית בצ'נסטוחובה. תוך כדי התרחש מפגש של יוצאי העיר וצאצאיהם במקום. לפרויקט הרבה שותפים – חלקם ארגונים של יוצאי העיר בעולם, וחלקם מקומיים, צעירים ומפתיעים. אני אשתף רק דף פייסבוק של חבורת צעירים וצעירות שעוסקים בנושא. למיש מתעניין בנושא אפשר לחפש ברשת את ארגון יוצאי צ'נסטוחובה.
עמית וחבר – ורשאי ישראלי בשם דניאל וולנייביץ'-סלומקה – עוסק בנושא של נקודת המפגש בין פולין לבין הישראלים המבקרים בה, כתב בנושא מאסטר באקדמיה למדעים בפולין וממשיך לדוקטורט בנושא עיצוב זכרון השואה. על עבודת המאסטר שלו זכה לא מזמן בפרס מאיר באלבאן לכתיבה בנושאי יהדות פולין. בניסיון לגעת בצד החינוכי של המפגש הוא הוציא לא מזמן מסמך מעניין על המפגש הזה (שיחה איתי מופיעה במסמך). נדמה לי שדניאל מצליח לגעת בנקודות המשמעותיות שבמפגש בין היהודים המבקרים בפולין בין המקומיים בה – בצורה חכמה, רגישה ובונה.
אפשר לקרוא את המסמך בקישור הזה. רשותו של המחבר להפצה ניתנה מראש – והוא יישמח לכל תפוצה נוספת שלו.
המכון הפולני פותח עוד עונה (שישית) של מפגשים בנושא יהודים ופולנים – פניים גלויים שמה, לפרטים והרשמה ראו הקישור הזה
http://www.polishinstitute.org.il/he/education/events-edu-special-programs/details/536-Uncovered_Face_2016.html
שנה טובה, קריאה טובה – כתיבה וחתימה טובה